top of page

BEHANDELING

Behandeling Fleur's Praktijk

Graag kijk ik naar jou als mens in zijn geheel en niet enkel naar de klacht. In onze sessies kan je vooral denken aan een combinatie tussen het werken met het hoofd en het hart & tussen de Westerse wetenschap (psychologie) en andere leerscholen denkend aan bijvoorbeeld de yogaleer. Ik ben absoluut een wetenschapsdenker, maar er is te veel wijsheid in de wereld om te negeren. 
 

Methodieken waar ik mee werk zijn ACT, EMDR, yoga, mindfulness en ademhaling. Je mag het therapie noemen, coaching of begeleiding. Voor mij staat voorop dat we een gelijkwaardig contact aangaan van mens tot mens waarin begrippen als respect, empowerment (in je kracht staan), verbinden met je hart en loskomen van het hoofd centraal staan. Daarnaast ben ik een groot gelover van het feit dat pijn bij het leven hoort en dat als je door je pijn heen mag werken, je kracht ontmoet. Dat we het donkere, het pijnlijke, het angstige mogen ontmoeten en omarmen. Daar zit onder andere heling in wat mij betreft. 

Tijdens de intake staat we stil bij je behoeften en wat voor soort begeleiding je zoekt om zo samen tot een mooi plan te komen. Soms kan het ook een mooie aanvulling zijn op een al bestaande therapie of een opfris van een eerder gedane therapie. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je in de GGZ een traumagerichte therapie volgt en aanvullend yogatherapie zoekt of dat je eerder een ACT traject hebt gevolgd en met enkele sessies een opfrissing wil. Ik werk graag met je! Echter wanneer je klachten of hulpvraag een andere aanpak of een meer intensieve aanpak vragen, dan kijk ik samen wat meer passend is. 

Lees kort hieronder over mijn meest gebruikte therapievormen!  

WAT KAN IK BIEDEN:

ACT 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Gijs Jansen beschrijft deze vorm van therapie als: "Als je bereid bent om te voelen wat je voelt, terwijl je je verstand kunt horen ratelen, dan maakt dat de weg vrij voor het hart, dat vanuit compassie kan gaan handelen op basis van persoonlijke waarden ". Eigenlijk valt het niet beter samen te vatten. In de kern gaat het om het vergroten van je psychologische flexibiliteit door vaardigheden aan te leren zoals bereidheid, mindfulness, defusie (loskomen van het hoofd), ervaren in plaats van vermijden, zelfcompassie en leven volgens je waarden. Mogelijk zeggen deze begrippen nog niet zoveel en dat is ook niet nodig voor nu! Het is een niet klachtgerichte vorm van therapie met wat humor waarbij ik je tegelijk heel serieus neem en we samen gaan zoeken naar een manier hoe de flexibiliteit wat te vergroten zodat je beter bestand bent tegen de grillen van het leven. Ik zie mensen met een lach en een traan oncomfortabele wegen in slaan met een meer accepterende houding naar hun binnenwereld en te LEVEN volgens het hart in plaats van het hoofd. 

EMDR 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een krachtige therapievorm voor mensen die last hebben van een ingrijpende gebeurtenis zoals een ongeval of (seksueel) geweld. Nadat we een beangstigende, pijnlijke of schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt, bestaat er een kans dat we vast lopen in de verwerking. Dit kan je merken aan je anders voelen, anders gedragen of denken en ook anders reageren. Het kan zijn dat je vaak angstige gedachten of beelden hebt van de gebeurtenis, nachtmerries ervaart of dat het soms zelfs zo voelt alsof je het weer opnieuw beleeft. Mogelijk ga je dingen vermijden zoals bepaalde mensen, plaatsen, gedachten en doe je er alles aan om het weg te duwen. Slaapproblemen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, schrikachtigheid of waakzaamheid kan er allemaal bij horen. 

EMDR is een effectieve, goed onderzochte methode die hierbij kan helpen. Tijdens de therapie zal ik je vragen aan de nare herinnering te denken terwijl ik je tegelijkertijd afleid. Door EMDR kunnen de herinneringen aan kracht en emotionele lading verliezen. Het terugdenken aan de gebeurtenis gaat dan samen met minder overweldigende emoties, en tevens kunnen er ook nieuwe spontane inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis geven aan de gebeurtenis. Dit alles draagt bij aan het verwerkingsproces van zo'n ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard zijn er ook andere verwerkingsgerichte therapievormen die mogelijk zelfs beter passend zijn of een mooie aanvulling kunnen zijn. Dit zullen we dan samen bekijken. 

YOGA

Yoga kan een prachtige verbinder zijn tussen hoofd en lijf. Het kan je helpen om je lichaam weer te voelen (interoceptie), de sensaties in je lichaam waar te nemen en op basis hiervan actief keuzes te maken zodat je weer in je kracht mag komen staan, meer contact kan voelen met jezelf en met anderen, je lijf weer veilig en begrijpelijk wordt en mogelijk zelfs aan betere zelfzorg gaat doen. Traditionele yoga wordt al eeuwenlang beoefend. Hoogstwaarschijnlijk omdat het werkt ;-).

 

Desondanks is het extra mooi dat de wetenschap eraan gekoppeld wordt en het steeds meer als behandelmethode onderzocht wordt. Zo heeft bijvoorbeeld David Emmerson onder leiding van trauma-specialist Bessel van der Kolk een speciale yogavorm ontwikkeld voor mensen met traumaklachten, namelijk Trauma Sensitive Yoga (TCTSY). Onderzoeksresultaten wijzen uit dat het een effectieve behandelmethode is. Emoties, trauma's en stress slaan we op in ons lijf. 'Body keeps the score'.

 

Door middel van houdingen, focus en ademhaling word je uitgenodigd om naar binnen te keren en ruimte te geven aan wat er op dat moment aanwezig is, in jouw tempo. Stromingen binnen de yoga die ik daarbij gebruik zijn trauma informed, yin en restoritive. Het kan een mooie aanvullende therapievorm zijn naast een reguliere (trauma)behandeling, maar kan ook een behandeling op zichzelf zijn. 

​​

 

‘Fleur is zeer deskundig in haar vak en een heel mooi en liefdevol mens. Ik voelde mij dan ook direct veilig bij haar. Met haar warme en persoonlijke begeleiding heb ik mijn trauma's en angsten kunnen (en durven) aankijken en helen. Ik heb dankzij haar geleerd te luisteren naar mijn hart en te leven naar mijn waarden, waardoor ik nu veel lichter en weerbaarder in het leven sta. Ik ben Fleur hiervoor oneindig dankbaar!'

 

Lydia

bottom of page